Τα αποδεδειγμένα οφέλη του καφέ στην υγεία μας

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μια συνήθεια υγιεινή. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι λάτρεις του καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τα κορυφαία 13 τεκμηριωμένα οφέλη του καφέ για την υγεία μας, που έχουν επιβεβαιωθεί σε πραγματικές ανθρώπινες μελέτες.

1. Ο καφές μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και να σας κάνει ευφυέστερους.

 Ο καφές μας βοηθάει να αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει ένα διεγερτικό που ονομάζεται καφεΐνη, η οποία είναι η πιο συχνή ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Αφού πίνουμε καφέ, η καφεΐνη απορροφάται από το αίμα μας και φτάνει στον εγκέφαλό μας. Πολλές ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους δείχνουν ότι ο καφές βελτιώνει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου. Αυτό περιλαμβάνει τη μνήμη, τη διάθεση, την επαγρύπνηση, τα επίπεδα ενέργειας, το  χρόνο αντίδρασης και τη γενική γνωστική λειτουργία.

2 .Ο καφές μας βοηθάει να κάψουμε λίπος.

 Η καφείνη πλέον χρησιμοποιείται σε όλα τα εμπορικά σκευάσματα κάυσης λίπους. Υπάρχει ένας καλός λόγος γι ‘αυτό …  η καφεΐνη είναι μία από τις πολύ λίγες φυσικές ουσίες που έχει όντως αποδειχθεί ότι  βοηθάει στην καύση του λίπους. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η καφείνη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 3-11%.

3. Η καφείνη μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας απόδοση.

Η καφείνη διεγείρει το νευρικό μας σύστημα και αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα μας με αποτέλεσμα να αντέχουμε περισσότερο στην έντονη σωματική δραστηριότητα. Η καφείνη μπορεί να βελτιώσει την σωματική μας απόδοση κατά 11-12%.

4. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

 Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει:

Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2): 11% 

Παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5): 6%

Μαγγάνιο και κάλιο: 3% 

Μαγνήσιο και νιασίνη (Β3): 2% 

Αν τα ποσοστά σας φαίνονται μικρά σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν περισσότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα. 

5. Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένα  γιγαντιαίο πρόβλημα υγείας, σήμερα πλήττει περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα σάκχαρα αίματος στο πλαίσιο της αντίστασης στην ινσουλίνη ή την ανικανότητα να εκκρίνουν ινσουλίνη. Για κάποιο λόγο, άτομα που πίνουν καφέ έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ έχουν 23-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

6. Ο καφές μας προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική νόσος και η κύρια αιτία της άνοιας σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ασθένεια προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 65 ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της νόσου. Αυτό περιλαμβάνει τις συνήθειες  να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε και να πίνετε καφέ. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν  καφέ έχουν μέχρι και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

7. Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

 Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια, αμέσως μετά το Alzheimer. Προκαλείται από τον θάνατο των νευρώνων ντοπαμίνης που παράγονται στον εγκέφαλο. Όπως και στο Alzheimer, δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία γεγονός που καθιστά πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην πρόληψη. Στις μελέτες που έγιναν αποδείχθηκε ότι όσοι πίνουν καφέ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πάρκινσον από 32-60%.

8. Ο καφές έχει προστατευτικές ιδιότητες για το ήπαρ.

 Το ήπαρ είναι ένα καταπληκτικό όργανο που διεξάγει εκατοντάδες σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Αρκετές κοινές ασθένειες επηρεάζουν πρωταρχικά το ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας. Πολλές από αυτές τις ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται κίρρωση, όπου το ήπαρ έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ουλώδη ιστό. Αποδεικνύεται ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει από την κίρρωση. Οι άνθρωποι που πίνουν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα έχουν έως και 80% χαμηλότερο κίνδυνο.

9. Ο καφές βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που προκαλεί σημαντικά μειωμένη ποιότητα ζωής. Είναι πολύ συχνό και περίπου 4,1% των ανθρώπων στις ΗΠΑ πληρούν σήμερα τα κριτήρια για την κλινική κατάθλιψη. Σε μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε το 2011, οι γυναίκες που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη με 208.424 άτομα διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν 4 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν.

10. Όσοι πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

 Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στο σώμα. Ο καφές φαίνεται να μας προστατεύει από δύο τύπους καρκίνου … καρκίνο του ήπατος και του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του ήπατος είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν έως και 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Μια μελέτη από 489.706 άτομα διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

11. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

 Συχνά υποστηρίζεται ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά το αποτέλεσμα είναι μικρό (3-4 mm / Hg). Ωστόσο, η επίδραση μπορεί να παραμείνει σε μερικούς ανθρώπους, ώστε να το έχουμε κατά νου, αν έχετε αυξημένη πίεση του αίματος.  Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι γυναίκες που πίνουν καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι πότες καφέ έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

12. Ο καφές μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο.

Δεδομένου ότι όσοι πίνουν καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πολλές ασθένειες, είναι λογικό ότι ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Υπάρχουν πράγματι πολλές μελέτες που δείχνουν ότι όσοι πίνουν καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Σε δύο πολύ μεγάλες μελέτες, πίνοντας καφέ συσχετίστηκε με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου στους άνδρες και 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε γυναίκες, σε μια περίοδο 18-24 ετών. Αυτή η επίδραση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή σε διαβητικούς τύπου II. Σε μια μελέτη, οι διαβητικοί που έπιναν καφέ είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μελέτης 20 χρόνια.

13. Ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη δυτική διατροφή. 

Για τους ανθρώπους που τρώνε μια τυπική δυτική διατροφή, ο καφές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η πιο υγιεινή πτυχή της διατροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καφές περιέχει ένα τεράστιο ποσοστό αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά .

14. Υγιή μαλλιά. 

Η καφεΐνη έχει βρεθεί πως αλληλεπιδρά με τους θύλακες των τριχών και ρυθμίζει την ανάπτυξή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ανανέωση του χρώματος και του όγκου των μαλλιών, την λάμψη και την απαλότητα.

Εν κατακλείδι, εάν είστε λάτρεις του καφέ και πίνετε καθημερινά ένα με δύο φλιτζάνια δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για κινδύνους στην υγεία σας από την κατανάλωση καφέ. Επωφεληθείτε λοιπόν από τα την θετική συμβολή του αγαπημένου σας ροφήματος, στην υγεία σας.

Ακολουθείστε μας στα social!

Facebook Facebook